TerugDiverse_zaken.html
 

        Begin 2007, voor mijn vertrek, heb ik mijn telefoon abonnement en mijn ADSL abonnement bij KPN opgezegd. Schriftelijk, zoals voorgeschreven in de Algemene Voorwaarden van KPN, middels een normale brief. Het kostte wel veel moeite om het adres te achterhalen waar de brieven naartoe gestuurd moesten worden. Mijn telefoon abonnement werd inderdaad opgeheven, maar het ADSL abonnement niet. Dat was automatisch omgezet in “Direct ADSL zonder vaste telefoonlijn” en de maandelijkse automatische afschrijvingen gingen gewoon door.

Uiteindelijk een briefje naar de bank en de automatische incasso stopgezet.

Er volgden natuurlijk de nodige nota’s met herinneringen van KPN. Vervolgens een brief geschreven, waarin stond dat het ADSL abonnement niet klopte, dat er helemaal geen gebruik van was gemaakt en dat ze dit simpel konden controleren aan het feit dat er helemaal géén dataverkeer geweest was op die aansluiting. De brief maar aangetekend verstuurd. Dan hadden ze die in ieder geval ontvangen.

Uiteindelijk zagen ze bij KPN in dat ze fout zaten en ik heb zelfs nog, over een paar maand, geld retour ontvangen (zonder rente overigens).


        Na dat gedoe wilde ik eigenlijk, toen ik weer terug was in Nederland, alleen een ADSL aansluiting (niet van KPN) en dan bellen via internet. Maar zonder (vaste) telefoonaansluiting was dit eigenlijk niet mogelijk. Nu lag er wel een telefoonkabel, maar die was afgesloten.

Toch maar naar de primafoon winkel van KPN en een goedkoop telefoon abonnement afgesloten en meteen ook maar een ADSL Lite abonnement (met automatische afschrijving). Alles zou dan binnen 14 dagen aangesloten zijn en dit klopte ook!

        Na een paar maanden kreeg ik een brief van KPN met een aanbod voor de dienst ServiceThuis. Er zou alvast geld op mijn rekening worden bijgeschreven, omdat ik de eerste maanden korting zou ontvangen op de abonnementskosten. Die abonnementskosten werden dan op de eerst volgende nota vermeld en tevens automatisch iedere maand geïncasseerd. Meteen maar een aangetekende brief teruggeschreven dat ik die dienst niet besteld had en dat ik de automatische incasso zou stopzetten indien er geld werd bijgestort of extra afgeschreven wegens de dienst ServiceThuis. Tevens had ik zelf een nota bijgevoegd wegens gemaakte onkosten (opstellen brief en frankering brief).

Die nota werd niet betaald, maar wegens het ongemak kreeg ik wel een maand gratis internet aangeboden.


        Inmiddels was er een jaar verstreken na afsluiten van het ADSL Lite abonnement bij KPN. Dus ik kon nu een ander ADSL contract afsluiten. De simpelste aansluiting bij XS4ALL kostte net zo veel als bij KPN, maar was sneller en ik kreeg web-ruimte en mogelijkheid tot e-mail. Bij KPN had ik alleen internet toegang. Gebruik gemaakt van de aangeboden “overstap service” van XS4ALL, waar o.a. KPN en HetNet ook aan mee deden, en netjes mijn klantnummer bij de KPN ingevuld. Al snel kreeg ik bericht dat mijn aansluiting 20 februari 2009 afgeleverd zou worden (in de loop van die dag). Dat viel precies in mijn geplande korte vakantie, maar dat gaf niet. Na terugkomst, het modem ingesteld met de gegevens van XS4ALL en ik was weer online. Even de e-mail ophalen. Komen er twee facturen binnen van KPN breedbanddiensten. Eentje, met mijn (oude) klantnummer, waarin ik nog wat geld terug kreeg. En eentje met een ander klantnummer (en een ander rekeningnummer) voor de dienst ADSL Lite van KPN. Een paar dagen later is er inderdaad een bedragje bijgeschreven en een ander bedrag automatisch afgeschreven van mijn rekening.

Zijn ze nu helemaal gek geworden. Ik had geen nieuw ADSL abonnement afgesloten noch toestemming verstrekt voor automatische afschrijving.

Na een telefoontje met mijn bank werd het bedrag teruggeboekt. Maar weer een aangetekende brief naar de KPN. Dat ik geen nieuw abonnement had afgesloten en dus ook geen toestemming voor automatische incasso had verleend. Tevens maar weer een nota bijgevoegd met administratiekosten en dat na betaling van mijn nota hun modem (dat ik in bruikleen heb) zou worden geretourneerd. Inmiddels rollen de nodige standaard brieven en e-mails met herinneringen bij mij binnen. Hebben ze mijn brief dan niet gelezen? Nog maar eentje sturen en tevens een herinnering betreffende mijn nota. Die is nog niet betaald (en de betalingstermijn van 14 dagen is verstreken).

Gister had ik iemand van KPN aan de telefoon met een wazig verhaal, maar als het goed is, krijg ik een credit nota voor dat niet afgesloten ADSL Lite abonnement. Stuur maar een brief, zei ik. Mijn nota zal wel niet betaald worden. Voorlopig blijft hun modem hier in gebruik. (klik hier voor vervolg)